746829_nepal-lotusbanken.jpg

Här infinner sig en behaglig känslan av upprymd oändlighet

Nepal & Butan 29/9 - 13/10

Följ med på en resa till två av världens mest spännande och outforskade länder

Nepal bjuder på lättare vandringar genom byar och landsbygd med vacker natur, rik kultur och oförglömliga möten med lokalbefolkningen. Vi gör också en minnesvärd övernattning vid ett munkkloster i Namobuddha. I Bhutan upplever vi storslagna tempel för att sedan äta lunch hos en familj på landsbygden i vackra Haa. Naturligtvis besöker vi klostret Taktsang som ser ut att klänga sig fast längs med bergväggen.

DAG 1
Avresa från Sverige
DAG 2 KATMANDU
Vi ankommer Katmandu i Nepal och möts av vår svensktalande guide. Vi åker direkt till vårt hotell för incheckning. Sedan tar vi en liten promenad i området nära hotellet och våra sinnen fylls av stadens dofter, lukter, ljud och sjudande folkliv. Nepal är hem för åtta av världens tio högsta bergstoppar och anses vara den vackraste vandringsnationen i världen med bergen ständigt nära. Men det är också krävande vandringar på höga höjder, i kuperad terräng och med mycket enkla boenden. På den här resan vandrar vi inte nära de magnifika bergen, men får istället uppleva den nepalesiska kulturen och gästfriheten när vi gör lättare vandringar på landsbygden, genom byar och risfält, i Katmandudalen. Vi bor på bekväma hotell och får komma nära lokalbefolkningens liv. På kvällen äter vi en gemensam välkomstmiddag. Lunch på egen hand (flyget), middag ingår.
DAG 3
I dag utforskar vi Nepals huvudstad, Katmandu. Vi besöker Durbar Square, ett torg med flera palats och tempel. Varje kungarike i Nepal hade ett Durbar Square i anslutning till det kungliga palatset. Vi promenerar i stadens gamla stadsdel, som kryllar av trånga gränder, tempel, mopeder, små affärer och en aldrig sinande ström av människor. Vi gör också ett besök på den kända marknaden i Asan, där man kan hitta tyger, kryddor, grönsaker och mycket annat. Om någon behöver inhandla något inför de kommande vandringsdagarna så finns det tid till det. Lunch och middag ingår.
DAG 4 NAGARKOT
I dag börjar vi vår utforskning av Katmandudalen. De kommande dagarna kommer vi att göra kortare vandringar på ca 2-4 timmar per dag och vissa dagar kommer vi även att kombinera buss och vandring. Vi kommer att få uppleva små byar, tempel, vacker natur och landsbygd samt minnesvärda möten med människorna som bor här. I Katmandudalen har både buddhism och hinduism utövats sedan lång tid tillbaka och skapat en unik form av arkitektur, konst och utsmyckningar. Tack vare detta finns Katmandudalen uppsatt på Unescos världsarvslista. Vi åker till den lilla historiska staden Sankhu som tyvärr drabbades hårt av jordbävningen år 2015. Härifrån vandrar vi en bit och åker sedan buss till Jarsing Pauwa varifrån vi vandrar ca 3 timmar till staden Nagarkot där vi checkar in på vårt hotell. Vid klart väder belönas vi med en fantastisk utsikt över Himalayas bergstoppar så som Annapurna och Mount Everest. Lunch och middag ingår.
DAG 5 DHULIKHEL
Vi rekommenderar att gå upp tidigt för att titta på hur solen sakta stiger upp bakom världens högsta berg. Efter frukost och utcheckning åker vi buss en bit för att undvika den brantaste delen. Vi börjar vår vandring mot klostret Nala Gumba som brukar ta ca 4 timmar. Vandringen går genom små byar och odlingsmarker och vi får chansen att småprata med byborna. Vi kommer fram till klostret som också är en buddhistisk skola med ca 120 studerande barn. Vi äter lunch tillsammans med eleverna och deras lärare, lamorna. Efter lunchen fortsätter vi med buss till Dhulikhel som är berömt för sina spektakulära bergsvyer. Lunch och middag ingår.
DAG 6 NAMOBUDDHA
Vi fortsätter vår vandring (ca tre timmar) varvat med buss till dagens slutmål som är Namobuddha, ett av Nepals tre heliga buddhistiska pilgrimsmål. Dagens övernattning är en av resans höjdpunkter. Vi kommer att övernatta i klostret Thrangu Tashi Yangtses gästhem och får ta del av de drygt 200 munkarnas vardag. Detta gästhem byggdes för när högt uppsatta religiösa ledare gästar klostret. Övriga tider är mindre prominenta gäster välkomna. Kvällens minnesvärda och vegetariska middag intas tillsammans med munkarna. Lunch och middag ingår.
DAG 7 BALTHALI
Dagens vandring tar ca fyra timmar och går genom risfält, odlingar och små byar till utkanten av den lilla byn Balthali som är dagens slutmål. Vi checkar in på vårt hotell och resten av dagen är programfri. Utforska omgivningen eller njut av en lugn eftermiddag. Lunch ingår, middag på egen hand.
DAG 8 BHAKTAPUR
I dag blir det en kort vandring på ca 1 timma, mestadels nedför mot vår väntande buss. Vi åker en kort, men ganska skumpig sträcka, mot staden Panauti. Panauti är en av Nepals äldsta städer och har många tempel bevarade från 1400-talet. Vi besöker tempelområdet följt av en lunch.
Vi fortsätter till HRDC, ett sjukhus och rehabiliteringscenter för barn med funktionshinder. Sjukhuset erbjuder gratis vård till fattiga barn med funktionshinder över hela Nepal. Vår guide är personligt engagerad i sjukhuset och vi gör ett minnesvärt besök här. Vi fortsätter med buss mot staden Bhaktapur som finns uppsatt på Unescos världsarvslista. Staden var landets huvudstad fram till mitten av 1400-talet och ursprungskulturen Newari är mycket välbevarad här. Lunch och middag ingår.
DAG 9
I dag har vi en lugn och skön dag i Bhaktapur. Vi tar en promenad i staden och gör även en utflykt till det Unescoskyddade hinduistiska templet Changu Naraya som ligger ca 30 minuters bussresa utanför staden. På kvällen äter vi en traditionell Newari-festmåltid bestående av många olika rätter. Lunch och middag ingår.
DAG 10 THIMPHU
Vi åker mot Katmandus flygplats och tar flyget till det mytiska konungariket Bhutan, Åskdrakens land. Bhutan är ett litet land med knappt 700 000 invånare, inklämt mellan Indien och Kina i Himalaya. Fram till mitten på 70-talet fick inga turister besöka landet och än idag reglerar man hur många som får komma in, och vad man får se. Detta för att förhindra exploatering och miljöförstöring. Vi landar i Paro och tar en promenad i staden följt av en lunch. Vi åker sedan till vårt hotell i huvudstaden Thimphu. Vi besöker stupan National Memorial Chorten och Buddha Point, varifrån vi får en fantastisk utsikt över Thimphu. Vi besöker också ett textilmuseum där vi får lära oss mer om nationalkonsten vävning. Lunch och middag ingår.
DAG 11 PUNAKHA
I dag åker vi nordost mot staden Punakha, som fram till 1955 var Bhutans huvudstad. Vi åker på vackra vindlande vägar genom tallskog till Dochulapasset på 3 140 m.ö.h. Vid klart väder har vi en fantastisk panoramavy över östra Himalayas snöklädda toppar. På resan ner från passet ändras landskapet till mossbeklädd fuktig bergsskog och där har vi chans att se rhododendron, magnoliaträd, lönn, al, hemlockgran och cypress. Vi checkar in på vårt hotell och efter lunch promenerar vi till det berömda templet Chimi Lakhang. Vi avslutar dagen med ett besök vid klostret Punakha Dzong, vackert beläget där floderna Mo Chhu och Po Chhu möts. Lunch och middag ingår.
DAG 12 HAA/PARO
Denna dag blir lång, men intressant. Vi åker tillbaka över Dochulapasset mot Haa, Bhutans minsta men kanske vackraste distrikt. Vi åker också över Chelelapasset, landets högsta vägpass på 3 810 meter över havet. Haadalen täcks av alpskogar, gröna åkrar och risfält. Vi besöker en familj på en bondgård där vi blir bjudna på lunch och får en fin inblick i livet på Bhutans landsbygd. Kanske lär vi oss mer om begreppet bruttonationallycka som myntades i Bhutan. Vi besöker också Vita templet och Svarta templet som byggdes på 600-talet. Enligt legenden släppte man ut två duvor, en vit och en svart, och där duvorna satte sig byggde man templen. Vi lämnar Haa och reser mot Paro där vi checkar in på vårt hotell. Lunch och middag ingår.
DAG 13
Paro är en gammal stad med många heliga platser och byggnader. I dag besöker vi det berömda klostret Taktsang, Tigernästet. Vi gör en brant klättring uppför berget till klostret, som ser ut att klänga sig fast på den sluttande klippväggen. Det förstördes till viss del av en brand 1998 men har nu varsamt restaurerats till sin forna glans. Vi besöker också Bhutans nationalmuseum där vi får vi en fin inblick i den bhutanska kulturen. Vi avslutar dagen med en lektion i landets nationalsport, bågskytte. Lunch och middag ingår.
DAG 14 KATMANDU
Vi flyger tillbaka till Katmandu och checkar in på vårt hotell. Sedan besöker vi den tibetanska stadsdelen Boudha och stupan Boudhanath som är ett viktigt pilgrimsmål för buddhister världen över. Stupan finns också uppsatt på Unescos världsarvslista. Vår avskedsmiddag äter vi på en restaurang med utsikt över den storslagna stupan, vilket blir en fin avslutning på vår resa. Lunch och middag ingår.
DAG 15
Det är dags att säga adjö till Nepal och vår guide. Vi beger oss till flygplatsen och tar flyget tillbaka till Sverige. Ankomst samma dag.


  • Vi reserverar oss för ändringar gällande faciliteter och beskrivning. Det händer att vi ibland tvingas byta ut namngivna hotell, men då sker det mot likvärdig eller högre standard. Tänk på att bilder som visar hotellrum, särskilt på hotellets egna hemsida, ibland är missvisande och visar rum med högre standard än standardrum.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
Kartdata
Kartdata ©2018 Google
 
 
KartdataKartdata ©2018 Google
Kartdata ©2018 Google
 
 
Karta
Satellit

 

Skriv ut ikon

Pris

Från 37950 kr / person

Resedatum

Avgått 2019-09-29

Antal dagar: 15

Påstigningsorter

Arlanda atl. Kastrup

RESFAKTA 15 dag
Flyg Quatar Airways

 Allt detta ingår i priset:
* Flyg Katmandu t.o.r.
* Måltider ombord
* 13 x del i 2-bäddsrum
* Svensktalande Guide
* Samtliga entréer
* Frukost alla dagar
* 24 x måltider excl. dryck
* Alla transporter
* Bagagehantering på plats
* Visum Buthan
* Flygskatter
* Statlllig miljöskatt
* Säkerhetsavgifter

Ingår ej:
* Visum till Nepal - ordnas på
   flygplatsen vid ankomst.