Flodkryss Bukarest - Wien 23/5-02/6 2021

 

Följ med på en populär och upplevelserik flodkryssning på Donau som sträcker sig nästan 1400 kilometer från Rumänien via Bulgarien, Serbien, Kroatien, Ungern och Slovakien till Österrike. Längs vägen gör vi bland annat besök i huvudstäderna Bukarest, Belgrad, Budapest, Bratislava och Wien. Medan byar och länder passeras bor du komfortabelt och slappnar av ombord på något av våra förstklassiga fartyg. En av de stora höjdpunkterna är när vi kryssar genom den smala och natursköna bergsklyftan Järnporten, på gränsen mellan Rumänien och Serbien.

HÖJDPUNKTER
* Fem huvudstäder: Bukarest, Belgrad, Budapest, Bratislava, Wien
* Upplev de sju länderna: Rumänien, Bulgarien, Serbien, Kroatien, Ungern, Slovakien, Österrike
* Den natursköna Järnporten
* Smakfulla måltider är inkluderade tillsammans med ”afternoon tea” och kvällssnacks
* Trevliga ombordupplevelser som vinprovning, underhållning och föredrag
* Svensktalande färdledare

 

DAG 1  RESA TILL BUKAREST
Vi flyger till Rumäniens huvudstad Buka­rest. Efter ankomst ger vi oss direkt iväg på stadsrundtur och får bland annat se Revo­lutionsplatsen, Athenaeum och Folkets Hus (Parlamentspalatset). Från Bukarest är det ca 2,5 timmars transfer till hamnstaden Turnu Magurele där vårt fartyg väntar. Vi checkar in ombord och finner oss tillrätta i hytten. Innan middagen bjuds vi på en välkomstdrink. Till kvällen lägger fartyget ut och vi påbörjar vår kryssning.

DAG 2  VIDIN
Koppla av under förmiddagen ombord, medan fartyget seglar längs gränsen mellan Rumä­nien och Bulgarien. Vi får en presentation av kaptenen och besättningen innan vi når den lilla bulgariska hamnstaden Vidin under efter­middagen. Här gör vi en stadspromenad och får bland annat se Baba Vida-fästningen – sta­dens historiska landmärke.

Efter turen kan de som önskar följa med på en utflykt till Belogradchik (mot tillägg). Belogradchik är känt för sina vackra och speciella klippformationer, men också för sitt stora fästningskomplex som är ett av de vikti­gaste historiska minnesmärkena i Bulgarien.

DAG 3 JÄRNPORTEN
Vi tillbringar hela dagen ombord på fartyget som denna dag seglar genom Järnporten, en 100 kilometer lång klyfta skapad av natu­ren som räknas som ett av de mest natur­sköna områdena längs floden Donau. Denna sträcka var tidigare en fruktad passage för all båttrafik på grund av alla branta klippor och farliga undervattensströmmar. Men farorna avlägsnades år 1972 när Järnportens hydro­elektriska kraftanläggning stod klar och ett avancerat system med slussar öppnades.

DAG 4 BELGRAD
Välkommen till Serbien! Efter frukost väntar en stadsrundtur i Belgrad, Serbiens huvudstad, där vi bland annat ser Kalemegdan-borgen, den ortodoxa St. Sava-katedralen, rådhuset, prin­sessan Ljubicas palats och St. Markus-kyrkan. Vi åker ut till en liten lantby i Vojvodina-regi­onen, där vi bjuds på en härlig lantlunch och lokalt producerad Slivovica medan vi under­hålls av landsbygdens musiker.

Till kvällen är det serbisk afton ombord och vi välkomnas på traditionellt vis med bröd och salt. Det serbiska temat fortsätter efter middagen med folkloreshow och visning av handstickade Sirogojno-plagg, kända för sina vackra landskapsmotiv.

DAG 5 NOVI SAD
Tidigt på morgonen kommer vi till Novi Sad, den näst största staden i Serbien. Vi kliver i land och möter vår lokala guide som tar oss med på en stadsvandring genom centrum till fiskmarknaden och genom den äldre stads­delen. Efter lite tid på egen hand fortsätter rundturen med buss förbi parlamentet och universitetet till Petrovaradin-fästningen, stadens landmärke som är beläget på en höjd över Donau. Efter lunch erbjuds en utflykt till Krus­hedolklostret i Fruska Gora-bergen (mot tillägg). Klostret är känt för sina fresker från 1500-talet, men är också en gravplats för flera kända personer i Serbiens historia, bland annat prinsessan Ljubica. På vägen tillbaka till Novi Sad gör vi ett kort stopp i den lilla staden Sremski Karlovci. Här besöker vi en privat vinproducent, känt för Bermet-vin, och får smaka på olika typer av vin. Vi får även prova olika sorter av deras honung. Till kvällen fortsätter kryssningen.

DAG 6 OSIJEK
Vi gör en kortare busstur till den gamla fäst­ningen Tvrda, för en guidad promenad inklusive torget, vallarna längs Drava och Water gate. Vid Water gate bjuds det på för­friskning och uppträdande av lokal karaktär.

Vår buss tar oss därefter till stadens cen­trum, där vi gör en kort promenad och får se bland annat katedralen St Peter och Paul innan vi promenerar tillbaka till fartyget. Far­tyget lägger ut efter lunch och kryssar mot Budapest.

DAG 7 BUDAPEST
Vi kryssar genom det ungerska slättlandska­pet innan vi ankommer Budapest tidigt på eftermiddagen. Ungerns huvudstad består av de två stadsdelarna Buda och Pest, som ligger på varsin sida om floden Donau. Efter ankomst gör vi en stadsrundtur där vi bland annat ser Hjältarnas torg, med minnesmär­ken över över Ungerns fallna

hjältar, och den nygotiska parlamentsbyggnaden. En av höjd­punkterna är den fantastiska utsikten över staden och floden från Fiskarbastionen.

På kvällen erbjuds en folkloreshow i land som avslutas med en busstur genom den vackert upplysta staden (mot tillägg). Farty­get ligger vid kaj i Budapest över natten

DAG 8 BUDAPEST
Idag är hela dagen till eget förfogande. Fort­sätt utforska Budapest på egen hand, ta en promenad längs stadens shoppinggator eller njut av en avkopplande eftermiddag från sol­däck ombord.

Efter frukost har du möjlighet att följa med till en av de mest fascinerande och unika historiska monumenten i Ungern – grottsjuk­huset, som ligger i flera sammankopplade käl­lare och grottor i bergen under Buda-slottet (mot tillägg). Detta sjukhus var i bruk under andra världskriget, men är idag ett museum. Efter lunch kan de som önskar åka med på en utflykt till Lazar Lovas Puszta – en av de största gårdarna för hästuppfödning i Ungern (mot tillägg). Här får du se en imponerande ridupp­visning. Fartyget seglar vidare under kvällen.

DAG 9 BRATISLAVA
Under förmiddagen seglar vi genom Gabci­kovo-slussen, den största slussen i övre delen av Donau, innan vi når Bratislava efter lunch. Detta är en av Europas yngsta huvudstäder, men är ändå rik på historia som sträcker sig tillbaka till keltisk och romersk bosättning. Vår stadsrundtur här görs med ett litet turist­tåg som tar oss genom centrum och upp till slottet. På tillbakavägen går vi genom den gamla stadsdelen med kullerstenstorg och smala gränder. Eftermiddagen spenderas på egen hand. På kvällen är det kaptensmiddag ombord.

DAG 10 WIEN
Under natten lägger fartyget till vid kaj i vår resas sista hamn - den gamla kejsarstaden Wien. Efter frukost tar vi en rundtur och ser flera av stadens historiska platser och attraktioner, inkl Spanska ridskolan, Hofburgslottet och Operan. Från Stefansdomen promenerar vi genom de elegantya shoppinggatorna i centrum. Efter lunch ombord kan du utforska Wien på egen hand eller följa med på en utflykt till slottet Schönbrunn, tidigare sommarresidens för den Österrikiska kejsarafamiljen (mot tillägg). Under kvällen erbjudes en klassisk konnsert i land med musik av Mozart och Strauss (mot tillägg)

DAG 11 Hemresa
Efter frukost är det dags att lämna fartyget för transfer till flygplatsen och flyget tillbaka till Sverige. 

* Alla hytter med fönster och har badrum m dusch, hårtork, minisafe, TV, luftkonditionering, storlek ca 14 m2

* Rederiet förbehåller sig rätten att justera programmet och kryssningsrutten till följd av vattenstånd eller andra oförutsedda händelser

 

 

 

Skriv ut ikon

Pris

Från 25490 kr / person

Resedatum

Avgått 2021-05-23

Antal dagar: 11

Denna resa avgår följande datum:

Tryck på önskat datum för mer info

Påstigningsorter

Landvetter
Kastrup
Arlanda


Observera !
Angivet pris på denna sida och på bokningsbekräftelsen 
är ett frånpris och styrs  av  hytttillgång och flygstolar.
Olika  hyttalternativ  erbjuds.
Ring för dagsaktuell  
information.

 

RESFAKTA 11-dag
Fartyg   M/s Vivienne
Rederi   Cruiceway
Kat.        Förstklassigt
Anm       Helt nyrenoverat
Tillval    Dryckespaket
Anm       Extra utflykter bokas
                  & betalas ombord

 

Allt detta ingår i priset:
* Flyg t.o.r.
* 1 x Incheckat bagage
* 1 x Handbagage
* Välkomstdrink
* Helpension ombord
* Kaffe / Te ombord
* Underghållning
* Hamnavgifter
* Utflykter enl. program
* Transfer
* Lokalguider eng.talande
* Svensktalande färdledning


 
Hytt på mellandäck