Gdynia-Gdansk-Sopot med intressant guide

Du kommer att bli positivt överraskad - vi lovar

Här möter du ett folk som är riktigt på tå och som på kort tid förvandlat sitt gråa och förtryckta land till en riktigt het metropol för utveckling, turism, innovation och modernt leverne.

Under överresan från Karlskrona väntar middag och en natts sömn i Comfort Class hytt. Frukost ombord innan ankomst till Gdynia. Under förmiddagen lotsar vår skandinavisk-talande lokalguide oss genom trojkan Gdynia, Sopot och Gdansk. Gdynia, en modern hamnstad med livliga saluhallar och regionens största shoppingcentra. Sopot, Polens riviera och mest populära badort, ligger vackert vid kusten och många byggnader präglas av jugendstil.

Gdansk, handelsstaden med sin gamla stadskärna och mysiga kullerstensgator, är rik på imponerande arkitektur och spännande historia. Här har vi eftermiddagen fri för egna strövtåg, innan det under kvällen är dags att gå ombord igen för återfärd till Sverige efter ett intressant besök i vårt grannland

Staden var en del av den rika Hansan och har en viktig plats i det polska medvetande som platsen för starten av andra världskriget och där kommunismens fall i Centraleuropa började.

Ett besök på nybyggda Solidaritetsmuseet och det gamla skeppsvarvsområdet är obligatoriskt, för vem minns inte när man hörde om Lech Walesa på radion och hur han 1983 fick Nobels fredspris för sitt arbete för demokratisering av Polen, men inte själv vågade åka till Oslo för att ta emot priset av rädsla för att inte släppas in i Polen igen. 1989 genomfördes Polens första demokratiska val och Lech Walesa blev året efter landets första icke-kommunistiske president.   

Den 25 augusti 1939 kommer det tyska skolskeppet "Schleswig Holstein" på ett vänskapsbesök till Gdansk. Skeppet, en pansarkanonbåt, stannar på andra sidan kanalen, mitt emot Westerplatte. Några timmar senare, kl. 04:45 avlossas det första skottet. Det är den 1:a september 1939. Andra Världskriget börjar  Sex år gick. Under våren 1945 närmade sig fronten Gdansk. I kampen om Gdansk deltog en polsk brigad som hette

"Westerplattehjältarna". Den 28:e mars 1945 befriade man Gdansk. 9000 tyska soldater togs till fånga. Den 6:e april befriades Westerplatte utan ett enda skott - de tyska försvararna föredrog att ge upp. Segern hade en symbolisk innebörd för landet. Gdansk var polskt igen.

Skriv ut ikon

Pris

Från 1695 kr / person

Resedatum

Avgått 2018-09-20

Antal dagar: 3

Påstigningsorter

Skövde Resecentrum 12:00
Tidaholm-Acklingakorset 12:20
Mullsjö VIP 12:45
Jönköping M2 / Statoil 13:15


RESFAKTA 3-d
Rederi   Stena Line
Fartyg   Vision / Spirit
Ank         09.00 Gdynia
Avg         19.30 Gdynia
 

Allt detta ingår i priset:
*  Bussresa
*  2 x Övernattning  B-2
*  2 x Frukostbuffé
*  1 x Middagsbuffé all incl..
*  1 x Guidad förmiddagstur
*  1 x Entré Solidaritetsmuseet