Åstol - DagskryssningDen lilla ön i havet med vita hus på det karga berget.  

Ingår i vår serie ” Svenska Kulturpärlor”

I mitten av 1700-talet började den stora sillperiod. Människor valde att bosätta sig på Åstol, med en fin hamn nära till fiskevattnen. Den skyddade hamnen går i en naturligt djup kil från öster till väster och ger lä för alla vindar.  Efter sillperioderna riktades fisket mot torsk, långa, makrill och plattfisk. Åstol var ett väletablerat fiskeläge ända fram till 1960-talet. Idag fiskas kräftor och krabba, och inte minst havets svarta guld: hummer

Åstolturen är en heldagskryssning och erbjuder en unik upplevelse i den Bohuslänska skärgården. Vi avgår från Lyckorna i Ljungskile kl. 10 och under tiden som vi tar oss mot Åstol bjuds ni på förmiddagsfika och spektakulär natur. Vi gör några snabba stopp på vägen; Stenungsbaden och Stora Dyrön, innan vi slutligen anländer till Åstol. Ni får en och en halv timma i land på denna säregna bilfria klippö. Njut av de vackra vyerna, sjöbodarna och inte minst av klipporna. Ta ett dopp på Klockareudden i det saltvattenfyllda badet i den naturliga klippbassängen, med rutschkana och sandbotten eller upplev utsikten från vattentornet på Store Varn, där ni siktar Pater Nosterskären i väster och Carlstens Fästning på Marstrand i söder.

På ön finns hembygdsmuseet Gröna Boden, här har Hembygdsgruppen dokumenterat fiskeläget Åstols historia.  Kl. 14.30 avgår båten tillbaka.
Även på hemresan gör vi stopp på vägen; Stora Dyrön och Stenungsbaden.
Under hemresan serveras en middag inspirerad av havet som lagas ombord utav vår eminenta kock.

Skriv ut ikon

Pris

895 kr / person

Resedatum

Avgått 2020-08-03

Antal dagar: 1

Påstigningsorter

Skövde Resecentrum 07:20
Skara Resecentrum 07:50
Jung - Haralds 08:00
Åsenkorset - Macken 08:05
Grästorp Tre Älgar 08:30

 

RESFAKTA  1-dag
Fartyg         M/s Byfjorden

 

Allt detta ingår i priset:
*  Bussresa
*  Utflyktsbåt
*  Fm- kaffe med dopp
*  Middag
*  Guidning