Potsdam - Julstaden med värdighet och stor charm


För 300 år sedan förvandlades garnisonsstaden Potsdam till en av de vackraste residensstäderna i Europa. De preussiska kungarna Fredrik Vilhelm I och hans son Fredrik II förverkligade en barockdröm i och omkring Potsdam, och deras efterföljare broderade ut stadsbilden ytterligare med storartade monument från klassicismen. Redan 1990 förklarades Potsdams speciella kulturlandskap, som då understöddes av båda de tyska staterna, som Unescos världsarv.  Dit hörde då bl.a.  den fina parkanläggningen Sanssouci, Neuer Garten, Babelsberg, Glienicker och ön Pfaueninsel med sina slott.

Staden har en palett med julmarknader bl.a. det traditionsrika Alt-Potsdamer julmarknad på Brandenburger Strasse i Potsdams historiska stadskärna samt julmarknaden på Krongut Bornstedt.

För den som vill veta mer om Potsdams spännande historia finns möjlighet att följa med vår reseledare på en rundtur i staden. Potsdam har varit platsen för många historiska händelser. Potsdamkonferensen på slottet Cecilienhof vid andra världskrigets slut är kanske den mest kända.

Det hör även till att ta en tur till Glienicker Brücke, som förbinder Potsdam med Berlin och som var en viktig plats för utväxlingar av agenter och spioner mellan öst och väst ända in på 1980-talet.

På Alter Markt, i det som tidigare var droskstall, finns idag "Haus der Brandenburg-Preußischen Geschichte" med sevärda utställningar. Och Luisenplatz alldeles i närheten binder ihop Branderburger Straße i barockstil med allén som leder till ingången till parken Sanssouci.

Söndag
Vi åker med tidiga båten från Gedser och kommer fram till vårt fina hotell vid floden Havel för incheckning, middag och en stunds avkoppling

Måndag - Tisdag
Dagarna här bjuder på härlig julmarknadsstämning med shopping, god mat, kultur och guidning i den fina staden och dess vackra sevärdheter.  När det skymmer sprakar belysningen ut för fullt, precis som det ska vara på en riktig julmarknad.

Onsdag
Efter frukost styr vi norrut mot Rostock och båten som tar oss till Danmark. Fram på kvällskvisten är vi tillbaka på hemorten. Nu med minnen från ett vackert besöksmål som du kanske aldrig varit på innan.

Skriv ut ikon

Pris

2595 kr / person

Resedatum

Avgått 2017-12-03

Antal dagar: 4

Påstigningsorter

Skövde Resecentrum 04:15
Tidaholm Acklingakorset 04:35
Mullsjö VIP 05:00
Jönköping M2 / Statoil 05:30
Skillingaryd Syd -Statoil 05:55
Ljungbystopp - Statoil 06:45
Helsingborg 08:45

 

RESEFAKTA 4-dag
Hotell      Arcona am Havelufer
Kat            FFF+

Allt detta ingår i priset:
*  Bussresa
*  3 x Övernattning
*  3 x Frukost
*  1 x Middag
*  Guidad rundtur
*  Färja & vägskatter
*  Reseledare
 


Konstfulla och vackra byggnader


En smakfull frukost är aldrig fel


Nostalgi vid Glienicker Brücke


Ljusa och trevliga hotellrum

Dags för  julmarknadsbesök