862306_mekong.jpg

Fyra länder längs Mekongfloden 18/11 - 02/12

Thailand - Laos - Kambodja - Vietnam

Från norra Thailand glider vår båt fram på Mekongfloden mellan fiskebyar och lokala marknader. I världsarvsstaden Luang Prabang i Laos möter vi munkar och insuper den fridfulla atmosfären. Därefter når vi Vientiane och den väldiga ruinstaden Angkor i Kambodja. Vietnams största stad, Ho Chi Minh City, bjuder på kolonial arkitektur och gripande historia.

Dag 1
Avresa från Sverige till Chiang Rai via Bangkok. Måltider och dryck serveras ombord.

Dag 2 - CHIANG RAI

Vi landar i Chiang Rai där vi välkomnas av vår svensktalande guide. Vi åker direkt till vårt hotell och får möjlighet att vila en stund. På kvällen äter vi en gemensam välkomstmiddag följt av ett besök på den närbelägna nattmarknaden. Lunch på egen hand, middag ingår.

Dag 3 - PAKBENG
Bussresa till Chiang Kong, Thailands utpost till Mekongfloden. Vi åker över till Laos, landet med miljoner elefanter, som det en gång i tiden kallades. I Houei Say väntar båten för vår färd längs Mekong, världens tionde längsta flod och livsnerven för 50 miljoner människor. Under båtfärden äter vi lunch och gör strandhugg hos minoritetsfolken i byarna längs floden. På kvällen kommer vi fram till Pakbeng och vår lodge. 

Dag 4 - LUANG PRABANG

På morgonen promenerar vi till morgonmarknaden. Därefter fortsätter vår flodfärd i den näst intill orörda naturen. Vi ser fiskebyar och Pak Ou-grottorna, med flera hundra buddhafigurer. När sedan den vilda djungeln långsamt börjar ge vika för odlingsmark, och gyllene tempel och badande barn skymtar längs stränderna, då är det inte långt kvar till Luang Prabang. Staden var en gång den kungliga huvudstaden och idag är den ett världsarv, där kaféer och småbutiker flyttat in i de gamla franska husen. Vi besöker nattmarknaden, där vi tittar på vackert traditionellt hantverk. Lunch och middag ingår.

Dag 5
I dag har vi en helt programfri dag. Lunch och middag på egen hand. Sola och bada i hotellets pool eller strosa runt i den mysiga staden. Sitt ner på någon av restaurangerna vid floden och njut av något kallt och gott i glaset. 


Dag 6 
I gryningen vaknar staden till liv av ljudet från de klockor och trummor som inleder munkarnas morgonrunda, då folket skänker dem ris. Luang Prabang har en lång historia som centrum för buddhistiska studier. Vi besöker det tidigare kungliga palatset, numera Nationalmuseum. Från Phou Si Hill får vi en magnifik utsikt över denna världsarvsstad med sina vackra kolonialbyggnader. Templet Wat Xieng Thong är ett fint exempel på typisk laotisk arkitektur, med taket svepande mot marken. På eftermiddagen åker vi till de vackra vattenfallen vid Kuang Si, som ligger innästlad i den tropiska vegetationen.  På vägen tillbaka till Luang Prabang stannar vi till och gör ett besök hos minoritetsfolken i de intilliggande byarna samt en lokal skola. Lunch och middag ingår. 

Dag 7 - SI EM REAP
Vi flyger till Siem Reap i Kambodja. Här ser vi Sydostasiens största insjö, Tonle Sap. Sjön är ett naturfenomen som ger fisk och bevattning till närmare hälften av Kambodjas befolkning. Vi besöker några mindre byar som flyter på vattnet och åker sedan till centret Artisans Angkor, där handikappade lärlingar utbildas i traditionellt hantverk. Lunch och middag ingår. 

Dag 8

Mitt i Kambodjas norra djungler ligger ruinstaden Angkor, landets andliga och kulturella hjärta, som består av över hundra olika tempel. Här besöker vi Angkor Thom, en stad på närmare tio kvadratkilometer. Därefter ser vi Ta Phroms närmare 300 olika statyer, pelare och torn som med tiden lindats in i djungelns väldiga trädrötter. Efter lunch besöker vi det heligaste templet, Angkor Wat, ett mästerverk och Kambodjas nationalsymbol. Tempelkomplexet från 1300-talet är tillägnat hinduismens gud Vishnu. Vi avslutar dagen med att sätta oss på muren som omgärdar vallgraven runt Angkor Wat och ser solen sänka sig över templen. Lunch och middag ingår. 


Dag 9 - PHNOM PENH
På morgonen ges lite tid att på egen hand utforska omgivningarna, innan vi flyger till Phnom Penh, Kambodjas huvudstad och tidigare betraktad som den allra vackraste av franskbyggda städer i Indokina. Trots krig och förfall har mycket av charmen bevarats. Resten av dagen är programfri för egna aktiviteter. Lunch och middag ingår. 

Dag 10
Idag bekantar vi oss med Phnom Penh då vi bland annat får se det kungliga palatset, Silverpagoden och Nationalmuseet. Efter lunch besöker vi minnesmärket Killing Fields och Tuol Sleng, skolan som var fängelse och tortyrcenter under Röda Khmererna. Lunch och middag ingår. 

Dag 11 - HO CHI MINH CITY 
Vi flyger till Ho Chi Minh City (tidigare Saigon), Vietnams största stad. Här får vi känna av pulsen i det moderna Vietnam, mitt bland fransk kolonialarkitektur. Denna sjudande stad bjuder på ett aldrig sinande myller av motorcyklar, ofta fullastade med hela familjer. Resten av dagen är programfri för egna aktiviteter. Lunch och middag ingår. 

Dag 12
En utflykt till Cu Chis underjordiska tunnlar är ett måste för alla historieintresserade. Dessa över 200 kilometer långa, smala tunnlar i flera våningsplan var FNL:s bas för operationerna kring Saigon under Vietnamkriget. På eftermiddagen gör vi en tur med cykelriksha, där vi bland annat får se det forna Presidentpalatset, Notre Dame-katedralen och Stadshuset. Lunch och middag ingår. 

Dag 13

Vi tar en båttur längs Mekongdeltat, där kanalerna kantas av byar och fruktodlingar. Vi besöker den lilla staden My Tho och gör en båttur uppför Tien Gang. Vi besöker även en fruktträdgård. På vägen tillbaka till staden besöker vi ett Cao Dai-tempel. Den annorlunda religionen Cao Dai lyckades förena idéer från buddhism, taoism, kristendom, hinduism och konfucianism. På kvällen äter vi avskedsmiddag. Lunch och middag ingår.

Dag 14
Dagen är programfri för egna aktiviteter. Varför inte shoppa på en av marknaderna? Staden är mycket trevlig att promenera runt i och det finns mycket intressant att titta på. På kvällen åker vi till flygplatsen för hemresa. Lunch och middag på egen hand.

Dag 15
Ankomst till Sverige.

Skriv ut ikon

Pris

Från 42950 kr / person

Resedatum

Avgått 2020-11-18

Antal dagar: 15

Påstigningsorter

Köpenhamn
Göteborg

 

RESFAKTA 15-dag

Flyg    Quatar Airways
Anm   Reservation för 
              ändringar i program

 

Allt detta ingår i priset:

* Flyg till Chang Rai

* Flyg hem Ho Chi MInh City

* Hotell av god standard

* Frukost alla dagar

* 21 måltider inkl. dryck

* All transport &
   bagagehanering

* Svensktalande färdledning

* Alla entréavgifter

* Fullständigt program

* Dricks till chaufförer & 
   guider

* Visum till Laos & Kambodja
   för Svensk medborgare

* Flygplatsskatt &
    säkerhetsavg.

* Informationsskrift