266640_balkan2-1920x650.jpg

Albanien-Kosovo-Bosnien Montenegro 06 - 16/10

Denna del av Europa är för många en ännu oupptäckt pärla. Här finns en intressant historia, storslagen natur, många olika kulturer och inte minst – vänliga  människor.
I Albanien besöker vi Unescoskyddade städer, övernattar i Valbonadalen och provsmakar lokala specialiteter.
I Kosovo spenderar vi en natt i den medeltida staden Prizren och Montenegro bjuder på vackra kuststäder och världsarv. 

   TIRANA – PRIZREN – VALBONA – BUDVA – MOSTAR –    TREBINJE    

DAG 1 SARAJEVO

Avresa från Sverige. Vi landar i Bosnien och Hercegovinas huvudstad Sarajevo och välkomnas av vår svensktalande guide. Bosnien och Hercegovina består av två självstyrande delar (Federationen Bosnien och Hercegovina och Republika Srpska). Landet led stort under kriget som började år 1992 och uppdelningen kom till efter fredsavtalet år 1995. I Sarajevo kommer vi att möta en härlig blandning av ottomanska, österrikiska och moderna arv. Vi checkar in på hotellet och äter en gemensam välkomstmiddag. Lunch på egen hand, middag ingår.

DAG 2

Efter frukost utforskar vi staden och börjar med en guidad tur till fots. Vi vandrar runt i den gamla stan, Bascarsija, som är den äldsta delen av staden. Vi ser bland annat duvtorget, stadshuset Vijecnica  och Seher-Cehaja bron . Här vimlar det av butiker och restauranger. I mångkulturella Sarajevo finns både moskéer, katedraler, kyrkor, moskeér och synagogor. Prova gärna den inhemska maten cevapcici (järpar av färs) eller pita, (en slags pirog) med olika fyllningar. Efter stadsrundturen fortsätter vi med buss till Sarajevo Tunnelmuseum där vi får en närmare inblick i belägringen i Sarajevo. Tunneln grävdes 1993, ett år efter krigets start. Syftet var att människor skulle få en chans att ta sig ut från staden. Lunch ingår, middag på egen hand.

DAG 3 MOSTAR

I dag åker vi vidare mot Konjic, som anses vara en av landets pärlor. Den grönfärgade floden Neretva flyter genom staden, och man kan också skymta bergen i bakgrunden. Vi går på en stadsvandring, där vi får se vad staden har att erbjuda. Vi fortsätter till Mostar där vi checkar vi in på vårt hotell, vi utforskar sedan staden till fots. Mostar drabbades hårt under kriget, precis som många andra delar av landet, men är numera en populär turiststad. Det beror delvis på att staden har den vackra och Unescoskyddade bron, Stari Most, men också på grund av sin osmanska arkitektur. Lunch ingår, middag på egen hand.

DAG 4 DUBROVNIK

I dag åker vi vidare till Dubrovnik, en stad med ringmur och smala gränder som vimlar av caféer och restauranger. Vi färdas med buss ca tre till fyra timmar, och passerar gränsen över till Kroatien. I Dubrovnik får vi vara med på en stadsrundtur. Vi börjar vid Pile Gate, en av de tre vägarna som leder in till den gamla staden. Vi ser Onofrio-fontänen, en historisk plats där människor i århundraden har hämtat sitt vatten. Vi vandrar vidare till ett av Europas äldsta apotek som fortfarande är i bruk. Under turen kommer vi även att se det kända klocktornet som visar tiden i arabiska och latinska siffror. Vi åker till hotellet och checkar in, kvällen är programfri för egna strövtåg i staden. Lunch ingår, middag på egen hand.

DAG 5  SHKODRA

Vi lämnar Kroatien och åker vidare till Montenegro och  Unescostaden Kotor. Här får vi en guidad tur i den gamla stadsdelen som är en av de bäst bevarade medeltidsstäderna vid Adriatiska havet. Vi fortsätter söderöver ca två timmar och passerar gränsen till Albanien. Vi åker vidare till den tvåspråkiga staden (albanska och italienska) Shkodra. Där besöker vi det venetianska citadellet och får sedan tid för egen utforskning i denna charmiga stad. Lunch på egen hand, middag ingår.

DAG 6 VALBONA

På morgonen åker vi till Koman där vi tar färjan österut till Fierze. Infrastrukturen är eftersatt och det är en skumpig färd till färjelägret. På båten kan vi äta vår medhavda lunchsmörgås, och njut av de vackra albanska alperna. Valbonadalen är en av få orörda platser som finns kvar i Europa. Att komma hit är som att resa tillbaka i tiden, när man levde av jordbruk och fårskötsel. Dalen är mycket vacker med höga, branta berg och grönskande betesmarker och små byar. När vi kommer fram installerar vi oss på ett enkelt men charmigt och familjeägt pensionat. På kvällen lagar familjen en god middag till oss. Lunchsmörgås och middag ingår.

DAG 7

I dag har vi en programfri dag för att njuta av Valbonadalen. De som vill kan göra en vandring i den vackra naturen tillsammans med vår guide. Lunch och middag ingår.

DAG 8 KRUJA

Resan fortsätter söderut, då vi åker mot den historiska staden Kruja som ligger lite norr om huvudstaden Tirana. Det är normalt sett en ca fem timmar lång resa, och vägen är förhållandevis bra. Kruja är högt belägen och födelseort för nationalhjälten Skanderbeg. Vi stannar för lunch på en vackert belägen restaurang i staden Kukës. När vi kommer fram checkar vi in på hotellet, och sedan har vi programfri tid. Lunch ingår, middag på egen hand.

DAG 9 TIRANA

I dag tittar vi närmare på Kruja och vi besöker slottet och den gamla basaren som funnits här sedan 1400-talet. Här finns fina, handgjorda souvenirer och traditionellt hantverk. Ett köp här är ett bra stöd till lokalbefolkningen. Vi fortsätter vidare till Tirana, där vi sover de sista nätterna på resan. Albanien var under lång tid isolerat från omvärlden, framförallt under kommuniststyret. Nu är det ett växande turistmål och fler och fler lockas av dess vackra natur och intressanta historia. Albanien är också ett prisvärt land vilket inte gör saken sämre. Lunch ingår, middag på egen hand.

DAG 10

Morgonen inleds med en guidad tur i Tirana. Vi promenerar över det stora Skanderbegtorget, en tydlig påminnelse om det drygt 40-åriga kommuniststyret. Vi ser också Pyramiden, en omdiskuterad byggnad som tidigare var ett museum tillägnat kommunistledaren Enver Hoxha. Vi avslutar promenaden i det trendiga Blloku som tidigare var ett slutet område för högt uppsatta kommunistpartimedlemmar. Nu kryllar det av trendiga barer, restauranger och butiker. Vi fortsätter till Berat som ligger ca tolv mil söder om Tirana. Staden finns uppsatt på Unescos världsarvslista och är ca 2400 år gammal. Här samsas österländsk och västerländsk kultur och arkitektur. Vi fascineras av de ljusa, fönsterrika husen som klättrar nerför berget mot floden Osum. Vi besöker slottet från 1200-talet som innanför dess murar har både bysantinska kyrkor och osmanska moskéer, ett exempel på den samexistens mellan olika religioner som fortfarande råder i Albanien. Vi äter en traditionell lunch på en lokal restaurang. På vägen stannar vi till på en vingård för provsmakning av albanskt vin. På kvällen åker vi tillbaks till Tirana och äter en gemensam avskedsmidd

DAG 11

I dag är det dags att säga adjö till Balkanhalvön och nyfunna resvänner. Beroende på flygets tider så får vi eventuellt lite egen tid i Tirana innan vi åker till flygplatsen för vidare resa mot Sverige.
Lunch och middag på egen hand.

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv ut ikon

Pris

Från 18250 kr / person

Resedatum

Avgått 2020-10-06

Antal dagar: 11

Påstigningsorter

Arlanda 09:35


RESFAKTA 11-dag
Flyg   Austrian
 

Allt detta ingår i priset:
*  Flyg t.o.r.
*  10 x Övernattning
*  10 x Frukost
*  7 x Måltid excl. dryck
*  Transporter och  
     bagagehantering på
     resmålet
*  Flygskatter
*  Svensktalande guide