Forellenresor logotype

Flodkryss på Rhône & Saône för mat och vinälskare

Fransk elegans med extra allt.Vår svenska sommelier Anna guidar dig under 6 dagar i vinets tecken längs de två floderna Saône och Rhône. Resan inleds i Frankrikes gastronomiska huvudstad, Lyon där vi bland annat besöker den kända Michelin restaurangen Relais & Chateau Pierre Orsi.  Som ”Le grand finale” välkomnar vi Beaujolais Nouveau Day i medeltidsstaden Beaujeu. En unik smakupplevelseresa där mat och vin vävs ihop genom en röd tråd. Välkommen till Frankrike när det är som bäst!

HÖJDPUNKTER
* 1 natt i Lyon innan kryssningen
* Middag på Michelin restaurang – Relais & Chateau  
   Pierre Orsi inkl vinpaket
* Besök längs den kända vinrutten Beaujolais
* Exceptionell kväll i Beaujeu när årets utgåva av
   Beaujolais Nouveau presenteras
* Svenska Sommelieren – Anna Henningsson

Dag 1   Till Lyon
Vi landar i Lyon tidig eftermiddag och åker direkt till vårt hotell för incheckning. Staden är mest känd för att vara Frankrikes gastronomiska huvudstad men bjuder även sina besökare på historia, kultur och avstressande storstadsliv. Under eftermiddagen finns det tid att på egen hand upptäcka stadens utbud.

På kvällen beger vi oss till restaurangen Relais & Chateau Pierre Orsi och avnjuter en utsökt gourmetmiddag tillsammans med ett excellent dryckespaket. Restaurangen som ligger i hjärtat av Lyon har belönats med 1* i Guide Michelin.  Övernattning på hotell.

Dag 2  LYON
I Lyons storstadsområde bor cirka 1,6 miljoner människor, vilket gör staden till Frankrikes näst största. Staden är ansedd som det gastronomiska Frankrikes förnämsta stad och ligger strax söder om vindistriktet Beaujolais. Staden som är belägen där bifloden Saône mynnar ut i Rhônefloden har varit bebyggd ända sedan romartiden, då under namnet Lugdugnum.

Efter avnjuten frukost på hotellet har du lite tid på egen hand innan det är dags för vår stadsrundtur som även inkluderar en lunch.
På eftermiddagen tar vi bussen till hamnen där vår vårt fartyg MS Camargue väntar.
Innan middagen hälsar fartygets kapten oss välkomna ombord och presenterar sin besättning. Under middagen och natten kryssar vi vidare mot Chalon-Sur-Saône.

Dag 3  CHALON-SUR-SAÔNE
Vi spenderar morgonen på Saône-floden. På eftermiddagen besöker vi den vackra staden Beaune, Bourgognes vinhuvudstad. Nästan tre fjärdedelar av odlingarna i kommunen Beaune är av premier cru-status (42 vingårdar).

Den kanske främsta sevärdheten är Hôtel-Dieu, det gamla sjukhuset som grundades år 1443 och som numera är ett museum. Muséet kännetecknas av det färgglada, geometriskt mönstrade tegeltaket i gult, rött, blått och grönt. Hôtel-Dieu har också konstskatter av världsklass bland annat den kända flamländske 1400-talskonstnärens målning ”Yttersta domen”.

Beaune är en av de viktigaste vin centra i Frankrike, och den årliga vinauktionen av Hospices de Beaune är den primära vinauktionen i landet. Vi gör ett besök på Hospices och får smaka av den ädla drycken.
Vi återvänder till fartyget och får njuta av middag och underhållning ombord. Under natten kryssar vi vidare mot Mâcon.

Dag 4 MÂCON
Fartyget lägger till i Mâcon tidigt på morgonen. Efter frukost gör vi en utflykt till Cluny-klostrets ruiner. Klosteret byggdes i romansk stil och var under medeltiden den största religiösa byggnaden i Europa.

Klosterkyrkan som grundades av William I, Duke of Aquitaine år 910, stängdes under den franska revolutionen och den väldiga kyrkan förstördes år 1810. Idag finns endast ett av de ursprungliga åtta tornen kvar.

På eftermiddagen åker vi längs Beaujolais vinroute. Vi passerar de prestigefyllda vingårdarna Pouilly-Fuissé och Roche de Solutré innan vi till slut når vingården. Hameau DuBoeuf. I den unika vinparken får du lära dig hemligheterna om deras vinstockar, dess ursprung, anläggningar och tekniker.

Åter på fartyget serveras middagen och kvällen avslutas med dans ombord. Fartyget ligger i hamnen över natten.

Dag 5  MONTON - BELLEVILLE
Under morgonen kryssar vi vidare på Saône-floden. Vid ankomsten till Belleville, gör vi en utflykt till Beaujeu, den medeltida huvudstaden i Beaujolais.  Här har alla vinälskare möjlighet att upptäcka de 12 appellationerna för Beaujolais. Varför inte sätta dina sinnen på prov och delta i vinprovartävlingen?!

Under eftermiddagen och kvällen får vi njuta av en härlig soaré och uppleva äkta cabaretunderhållning. Dessutom bjuds vi på en fantastisk mat tillagad av en av de mest kända kockarna i regionen!

Vid midnatt deltar vi i ett fackeltåg för att välkomna Beaujolais Nouveau Day och beundra stadens  fyrverkerishow. Beaujolais Nouveau Day är markerad i Frankrike den tredje torsdagen i november med fyrverkerier, musik och festivaler. Enligt fransk lag släpps vinet klockan 12:01, bara några veckor efter att vinets druvor har skördats.

Efter vår festliga kväll kommer vi tillbaka till vårt fartyg som ligger kvar i hamnen över natten.

Dag 6  BELLEVILLE - LYON
Fartyget lägger ut tidigt under morgonen och kryssar till Lyon. Njut av frukost ombord före avstigning klockan 9:00. Transfer till flygplatsen för flyg hem till Skandinavien.

Faciliteter ombord: Restaurang, lounge med bar och dansgolv, reception, souvenirbutik och soldäck med solstolar. Underhållning ombord.

Hytter: Samtliga hytter är utvändiga och har badrum med dusch och toalett, hårtork, telefon, TV, radio och luftkonditionering.

Pris

18990 kr / person

Resedatum

Avresa: 2018-11-10
Återkomst: 2018-11-15

Antal dagar: 6

Påstigningsorter

Landvetter 00:00

 

RESFAKTA 6-dag
Hyttkat.     Huvuddäck
Tillval          Övre däck
Flyg              Lufthansa
Fartyg:        MS Camargue
Rederi:       Croisi Europé
Kat:              4-stj.  Premium

Allt detta ingår i priset:

* Flyg till Lyon t/r
* Flygskatter
* 1 incheckad väska 
* 1 handbagage
* 1 natt på Best Western
    Hotel Charlemagne ****
* 1 middag på Relais &
    Chateau Pierre Orsi, inkl
    vinpaket
*  Stadsrundtur i Lyon 
*  Lunch i Lyon
* 5 dag flodkryssning
* Välkomstdrink ombord
* Helpension från middag  
   dag 1 till frukost dag 6
* Dryck till maten ombord: 
   ”Husets vin”, öl, mineral-
    vatten, juice kaffe/te 
*  Drycker i baren (dock ej
   champagne, konjak och
    vissa viner)
* Underhållning ombord
* Hamnavgifter
* Utflykter enl. program
* Transfers
* Dricks till lokala guider och
   chaufförer
* Engelsktalande lokalguider
* Svensktalande färdledare
   utbildad sommelier


Utskriven 2019-09-20